SOS hazai tej

Tisztelt Vásárló!

Szlovákiában évente a fejőstehenek hozzávetőleg 140 ezres állománya körülbelül 960 ezer tonna nyers tejet produkál?

A kitermelt tejnek több mint 40%-a konzumtej formájában kerül a boltokba. A hipermarketekben a tej ára az áfával együtt 0,29 és 0,33 euró körül mozog. Ez kevesebb, mint amennyit egy liter ásványvízért, Coca-Coláért vagy egy szelet Horalky nápolyiért fizetünk.

Megkérdezhetjük, hogy mennyibe került a tej előállítása. A gazda a tej literéért 26 centet kap a felvásárlótól, valamint körülbelől 5 cent támogatás illeti meg az államtól. Holott az ő kiadásai meghaladják a 36 centet! A GAZDA tehát veszteségesen termel. A tejfeldolgozó üzem kénytelen  26 centet ajánlani a tej literéért, mert az áruházláncok (amelyek nálunk az élelmiszerek piaci árát megszabják), 27 centért akarják csak felvásárolni a csomagolt, feldolgozott és házhoz szállított tejet. A tejfeldolgozó üzemek ezért állandó nyomás alatt állnak: naponta több százezer liter tej érkezik hozzájuk, hiszen a gazdák nem parancsolhatják meg a teheneiknek, hogy ettől eddig „ne adjatok tejet” . Így a tejüzem minden nap csak VESZTESÉGET termel, mivel a pénz, amit a feldolgozott tejér kap, az alapvető költségeit sem fedezi. A szlovákiai gazdálkodók és tejfeldolgozók minden pohár tejet legalább 12 centtel dotálnak! Adnak – de nem kapnak.

Nézzünk kicsit határon túlra. Ausztriában tudunk szlovákiai tejet vásárolni?

Dehogy tudunk: az osztrák a „saját” tejét akarja megvenni az üzletben. A szlovákiai áruházak polcai azonban tele vannak külföldi tejekkel. Vagy: keressünk Németországban olyan tejet, amelyből egy doboz 29 centbe kerül. Bizony nem találunk ilyet. Pedig ott és Ausztriában is sokkal magasabb állami támogatást kapnak a gazdák a tejre.

Mit várhatunk a jövőben? Ugyanazt, ami a szlovákiai zöldségtermesztéssel történt. 

1994-ben egy kilogramm fokhagyma 1 koronába került. Ezt látva a hazai termelők százai hagytak fel a fokhagymatermesztéssel. Néhány év múlva a fokhagyma kilónkénti ára elérte a 250 koronát – bár ezért az összegért csak külföldi fokhagymát vásárolhattunk. A 90-es évek elején a hazai piacokon friss, lédús, zamatos paradicsomot találtunk, amelyet a szlovákiai paradicsomföldeken termesztettek. Manapság a paradicsomízű paradicsomról csupáncsak álmodunk. S lassan a hazai tejről is – mert ezt a játékot is elveszítjük.

Kedves Vásárló! Hunyja be a szemét, és képzelje el, hogy Szlovákiában már NINCS mezőgazdaság, nincsenek megművelt földek, nincsenek réten szelíden legelésző tehenek. Ez ma még csak egy rossz álom, de holnap már valóság lehet. Jelen pillanatban a szlovákiai tejtermelés jövőjéről döntünk Ha ölbe tett kézzel ülünk, egy éven belül tönkremegy a hazai mezőgazdászok és terményfeldolgozók fele. Az ország évente több millió euróval lesz szegényebb, megszűnnek a munkahelyek, semmibe vész a kultúránk és szakembereink tudása. Két év múlva már csak német tartós tejet vásárolhatunk 80 centért vagy még többért. 

Tegye kezét a szívére: valóban nem hajlandó 45 centet adni egy liter szlovákiai tejért, hogy ezzel az összeggel megmentse a hazai tehénállományt? Olyan soknak tartja azt a plusz 15 centet, amikor egy SMS-üzenet elküldése 6 centbe kerül? 

Cookies